fbpx

Mi a NAD+ és mi a jelentősége?

dec 14, 2021 | Tudomány

A Nikotinamid Adenin Dinukleotid, azaz a NAD+ a sejtek anyagcseréjében fontos szerepet játszó koenzim molekula, amely nélkül nem tudnánk élni. Az energiszállítás mellett NAD+ szükséges az energiatároló ATP molekulák létrejöttéhez is, de ezen kívül még számos olyan biokémiai folyamatban is részt vesz, mint az alvás-ébrenlét ciklus szabályozása vagy a károsodott DNS helyreállítása.

A NAD+ szervezeten belüli szintje és az egészség közötti szoros összefüggést már száz évvel ezelőtt is észrevették. 1937 -ben Conrad Elvehjem fedezte fel, hogy a pellagra betegséget (dermatitisz, hasmenés és demencia jellemzi) a niacin alacsony bevitele okozza, ami alacsony NAD+ és NADP+ szintet eredményezett.  Az alacsonyabb NAD+ szintekről az is ismert, hogy összefüggésben van a rágcsálók és az emberek öregedésével. Ennek eredményeképpen újból megnőtt az érdeklődés aziránt, hogy a NAD+ anyagcsere hogyan befolyásolja idős korban előforduló problémákat. E tekintetben a NAD+ szintek helyreállítása a NAD+ prekurzorokkal, a nikotinamid-riboziddal (NR)  fontos terápiás megközelítésként jelent meg az öregedéssel kapcsolatos problémák lehetséges kezelésében.

NAD+ anyagcsere a sejtekben

A NAD+ a sejtek citoplazmájában, a mitokondriumokban és a sejtmagban koncentrálódik és vesz részt a sejtek energiatermelő anyagcsere folyamataiban. Mivel az életfolyamatok szempontjából fontos enzimek működéséhez elsősorban a NAD+ biztosítja az energiát, ezért a megfelelő mennyiségű NAD+ jelenléte rendkívül fontos a sejtek számára. A NAD+ előállítása, illetve bioszintézise két külön mechanizmus alapján történik a sejtekben. Egyrészt de novo úton a triptofán nevű esszenciális aminosavból, ami elsősorban olyan élelmiszerekben található meg, mint a hús, sajt és tojás. Ilyen módon elsősorban a májsejtek és bizonyos körülmények között az immunsejtek képesek NAD+-ot előállítani. A másik úgynevezett „mentő útvonalon” keresztül is képesek a sejtek NAD+-ot szintetizálni olyan vitamin-származékokból, mint a Nikotinamid Ribozid (NR).

NAD+ és öregedés

Életünk folyamán szervezetünket számos káros behatás éri, amelyek során a DNS károsodhat. Idős korra ezek a sérülések felhalmozódnak, aminek súlyos következményei lehetnek a sejtfunkcióra, akár a sejtek malignus átalakulásához vagy sejthalálhoz is vezethet. A DNS károsodása azonban beindítja a helyreállító mechanizmusokat, amely során egy PARP nevű enzim aktiválódik. Ez az enzim a DNS helyreállításához NAD+-ot használ fel. A sejtek DNS károsodásokkal szembeni védelmében az úgynevezett szirtuin fehérjék is jelentős szerepet töltenek be és működésük során ugyancsak sok NAD+-ot használnak fel. Egy idő után ennek eredményeként a NAD+ szintje kimerülhet, ami számos probléma kialakulásához vezethet idős korban. A másik ilyen folyamat, ami hozzájárul a NAD+ szint csökkenéséhez, az immunrendszer fokozott működése. Krónikus gyulladásos állapotokban, az immunrendszernek is több energiára van szüksége, ezért megnő a NAD+ felhasználása is.

 

A NAD+ pótlás lehetőségei és előnyei

Néhány lehetséges stratégia, amely növeli a NAD+ szintet, magában foglalja az életmód megváltoztatását, például a rendszeres testmozgás bevezetése, a kalóriabevitel csökkentése, az egészséges táplálkozási szokások kialakítása és a napi cirkadián ritmusminta követése az egészséges alvási szokásoknak és étkezési időknek megfelelően. Egy másik megközelítés a kis molekulájú inhibitorok vagy aktivátorok alkalmazása a NAD+ bioszintézis fokozására, valamint az étrend-kiegészítők, beleértve a NAD+ prekurzorokat, például a Nikotinamid Ribozidot (NR). Mindezek a módszerek elősegítik a szövetek NAD+ szintjének emelését és előnyösek lehetnek az egészségre. Ezek közé tartozik a szövetek és szervek működésének javítása, a kognitív hanyatlás elleni védelem, az anyagcsere -egészség javulása, a gyulladás csökkentése és a fokozott élettani előnyök, például a fokozott fizikai aktivitás.

Na de mi is az a NAD+?

A Nikotinamid Adenin Dinukleotid, azaz a NAD+ a sejtek anyagcseréjében fontos szerepet játszó koenzim molekula, ami annyira fontos eleme a szervezetünknek, hogy lényegében nélküle nem tudnánk élni.

Szerepe van többek közt az energiaszállításban, az alvás-ébrenlét ciklus szabályozásában és a károsodott DNS helyreállításában, de az alacsonyabb NAD+ szint összefüggésben van az emberek öregedésével is.

A MyCellen fejlesztése a NAD+ szint fenntartására fejlesztett készítmény. Egy doboz MyImmuNAD+ 30 db kapszulát tartalmaz, amely egy havi adagnak felel meg. Reggelente napi egy kapszula ajánlott rendszeresen, a szervezet megfelelő NAD+ szintjének fenntartása érdekében. 

MyImmuNAD+ kapszula

Az MyImmuNAD étrendkiegészítő készítmény Nikotinamid-Ribozid (NR), D3-vitamint, Rezveratrolt, Kvercetint és Koenzim Q10-et tartalmaz.

Kiszerelés: 30 kapszula

Referencia

Anthony J. Covarrubias, Rosalba Perrone, Alessia Grozio and Eric Verdin. NAD+ metabolism and its roles in cellular processes during ageing. Nature Reviews | Molecular Cell Biology. 2020.12.22.

Have no product in the cart!
0