fbpx

D-vitamin

dec 14, 2021 | Tudomány

A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, mely a szervezetben raktározódik. A D1-, D2- és D3-vitaminok tartoznak a D-vitamin gyűjtőnév alá, közülük a szervezet számára legjobban felhasználható forma a D3-vitamin. Provitaminja a 7-dehidro-kolekalciferol, melyből a napfény UVB sugarának hatására a bőrben képződött D3-vitamin jut a szervezetbe. Azonban nem a napfény az egyetlen lehetőség a D-vitamin felvételére, tápanyagokkal is magunkhoz veszünk D3-vitamint.

A D-vitamin metabolizmusa

D-vitamin hiány

A vérben 10 ng/ml alatti szint esetén D-vitamin hiányról beszélhetünk. Ilyenkor a csontképződés súlyos zavart szenved, sőt a hiány a csontok lebomlásához vezet. Idős embereknek 2.5-szer nagyobb a kockázata az izomgyengeségre (ami mozgásproblémákat okoz).

A népességben elég gyakori az alacsony D-vitaminszint, pedig a tartós egészséghez minimum 30 ng/ml szint volna szükséges. A 25-OHD azonban leghatékonyabban a 40 ng/ml szint fölött alakul át a szervezetben aktív D-vitamin formává (azaz 1,25-dihydroxyD-vitaminná). E szint fölött normalizálódik a csontsűrűség, és válik minimálissá a csontokat lebontó mellékpajzsmirigy hormon szintje.

Több vizsgálat összevont elemzése szerint a csonttörések fordítottan arányosak a D-vitamin vérszintjével, és minden 10 ng/ml szintcsökkenés 33%-kal növeli a törések kockázatát. Egy másik elemzés azt mutatta, hogy 20 ng/ml szint fölött minden 4 ng/ml szintnövekedés 4%-kal csökkentette a törés kockázatát.

Glade MJ. A 21st century evaluation of the safety of oral vitamin D. Nutrition. 2012 Apr;28(4):344-56.

A D-vitminhiány okai:

Napfény UVB hiánya

  • Földrajzi szélesség
  • Napozókrémek túlzott használata
  • Melanin
  • Tél

Gyógyszerek és kiegészítők

  • Görcsoldók
  • Glükokortikoidok
  • Rifampicin
  • HAART (Nagy hatékonyságó antiretrovirális terápia
  • Orbáncfű

Májelégtelenség

Vese elégtelenség

Elhízás

Felszívódási zavarok

  • Crohn betegség
  • Whipple kór
  • Rángógörcs
  • Cöliákia
  • Májbetegség

D-vitamin és az immunrendszer

A D-vitamin receptor megtalálható az immunsejteken (T, B-sejtek) és ezek képesek aktív D-vitamin metabolitok előállítására. A D-vitamin fontos szerepet játszik a veleszületett antimikrobiális válaszban.

A D-vitamin gátolja az immunrendszer B-sejtjeinek szaporodását és blokkolja a B-sejtek differenciálódását és az immunglobulin elválasztását. Gátolja a T-sejtek proliferációját, a gyulladásos Th17 fenotípustól eltérően befolyásolja a T-sejt érését és megkönnyíti a T-szabályozó sejtek indukcióját. Ezek a hatások a gyulladásos citokinek (IL-17, IL-21) termelésének csökkenését és gyulladáscsökkentő citokinek, például IL-10 fokozott termelését eredményezik. A D-vitamin gátolja a gyulladásos citokinek, például az IL-1, az IL-6, az IL-8, az IL-12 és a TNFa monocita termelését. Emellett gátolja a DC differenciálódását és érését az éretlen fenotípus megőrzésével.

D-vitamin pótlása hozzájárulhat az immunrendszer fertőzések elleni megfelelő védekezéséhez.

J Investig Med. 2011 August ; 59(6): 881-886. doi:10.231/JIM.0b013e31821b8755.

 

A D-vitamin szerepe a sejtek energiatermelésében

Az aktivált D-vitamin elengedhetetlen összetevője a mitokondriumokban a fiziológiai légzési lánc aktivitásának fenntartásában, megkönnyítve az energiatermelést. Ezenkívül a 25 (OH) D szabályozza a szétkapcsolódó fehérje expresszióját, amely a mitokondrium belső membránjához kapcsolódik, amely szabályozza a termogenezist.

A krónikus D-vitamin-hiány csökkenti a mitokondriális légzés képességét a magi mRNS modulálásával. Ez utóbbi az elektrontranszportlánc I komplexének expresszióját is csökkenti, és ezáltal csökkenti az adenozin-trifoszfát képződését (ATP), egy másik mechanizmus.

Következésképpen az elektrontranszportlánc alacsony szintje növeli a ROS és az oxidatív stressz képződését, amely az öregedésben tapasztalható.

Az intracelluláris toxinok és / vagy az életkorral kapcsolatos termékek felhalmozódása megzavarja a jelátviteli utakat, beleértve a G-fehérjéhez kapcsolt rendszereket, kaszpázokat, mitokondriumokat és a halálreceptorhoz kötött mechanizmusokat, kiváltva a sejtek apoptózisát és ezzel korai sejthalált okoz. A folyamat súlyosbodik. a G-fehérjék stimulálásával, amely a downstream útvonalak aktiválódásához vezet, ideértve a protein-kináz A és C (PKA és PKC), a foszfatidil-inozitol 3-kináz (PI3-kináz), a Ca2 + és MAP-kináz-függő rendszerek, a tirozin-foszforiláció működését, és additívan működik, elősegítve a rákos sejtek genetikáját és az öregedési folyamat felgyorsítását.

Sunil J. Wimalawansa: Vitamin D Deficiency: Effects on Oxidative Stress, Epigenetics, Gene Regulation, and Aging. Biology 2019, 8, 30; doi:10.3390/biology8020030

A D-vitamin adagolása

Ideális szérumkoncentráció: 30-55ng/ml (ez a táplálékkal vagy napsugárzással bevitt kolekalciferol (D3 vitamin) és a kész aktív metabolit kalcitriol köztes terméke, mely a legjobban reprezentálja a vitaminháztartást). Átlagos D-vitamin szint a tél végére mintegy 15-25 ng/ml-re csökken.

Javasolt napi D3-vitamin bevitel (átlagosan) gyereknek (1 évestől serdülő korig) átlag napi 2000 NE, felnőtteknek naponta 2000-4000 NE.

Mivel a D-vitamin zsírban oldódik, ezért a páciens testtömegarányai az adagolást egyénileg módosíthatják.

https://semmelweis.hu/szinapszis/2019/12/06/a-d-vitaminrol-szakszeruen

A D-vitamin túladagolás tünetei és veszélyei

Túladagolás esetén különböző egészségügyi panaszok jelentkezhetnek, melyek közül a legtöbb a vér megemelkedett kalciumszintjére vezethetők vissza. Ennek magyarázata, hogy D-vitamintöbblet hatására szervezetünk több kalciumot képes felvenni az élelmiszerekből, továbbá több kalciumot old ki a csontokból.

  • émelygés és hányás
  • étvágytalanság
  • túlzott szomjúságérzés (polidipszia)
  • nagy mennyiségű vizelet gyakori ürítése (poliúria)
  • gyengeség
  • fejfájás
  • idegesség
  • vesekő és vesekárosodás, de akár veseelégtelenség

Na de mi is az a NAD+?

A Nikotinamid Adenin Dinukleotid, azaz a NAD+ a sejtek anyagcseréjében fontos szerepet játszó koenzim molekula, ami annyira fontos eleme a szervezetünknek, hogy lényegében nélküle nem tudnánk élni.

Szerepe van többek közt az energiaszállításban, az alvás-ébrenlét ciklus szabályozásában és a károsodott DNS helyreállításában, de az alacsonyabb NAD+ szint összefüggésben van az emberek öregedésével is.

A MyCellen fejlesztése a NAD+ szint fenntartására fejlesztett készítmény. Egy doboz MyImmuNAD+ 30 db kapszulát tartalmaz, amely egy havi adagnak felel meg. Reggelente napi egy kapszula ajánlott rendszeresen, a szervezet megfelelő NAD+ szintjének fenntartása érdekében. 

MyImmuNAD+ kapszula

Az MyImmuNAD étrendkiegészítő készítmény Nikotinamid-Ribozid (NR), D3-vitamint, Rezveratrolt, Kvercetint és Koenzim Q10-et tartalmaz.

Kiszerelés: 30 kapszula

Have no product in the cart!
0